Scripts Don’t Grow On Trees Either…

You Have To Write Them!Image

 

Το χειρότερο πράγμα που έχεις γράψει ποτέ, είναι σίγουρα καλύτερο, από το καλύτερο πράγμα που δεν έχεις γράψει ποτέ!

 Η Movies Don’t Grow On Trees,  ξεκινάει κύκλους πρακτικών σεμιναρίων για την συγγραφή σεναρίου.

Μέσα σε οχτώ εβδομάδες, επιδιώκουμε να δυναμώσουμε τις αυθεντικές ιδέες, να βρούμε τρόπους να ξεμπλοκάρουμε την δημιουργική σκέψη, να αποκτήσουμε παραγωγικές συνήθειες στο γράψιμο, και να εντοπίσουμε την δική σας αυθεντική φωνή.

 

Με πρακτικά εργαλεία, ασκήσεις και παραδείγματα , θα εργαστούμε με όλες τις βασικές μεθόδους συγγραφής, προκειμένου να παρουσιαστούν και να δοθούν τα βασικά «κλειδιά» όλων των διαφορετικών ειδών σεναριακής αφήγησης.

 

Οι ασκήσεις έχουν σκοπό να εντοπίσουν και να αναπτύξουν τις ιδέες σας και να δημιουργήσουν την βάση για νέους τρόπους σκέψεις και πρακτικής εφαρμογής στο σενάριο.

 

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να στείλουν μία σελίδα περίληψης του σεναρίου, της ιστορίας ή της ιδέας  πάνω στην  οποία θέλουν να εργαστούν

                             ως τις 25 Οκτωβρίου

         conτact mail: moviesdontgrowontrees@gmail.com

 

 

Είναι μεγάλη χαρά να αναγνωρίζονται οι κόποι νέων δημιουργών με ένα βραβείο, αλλά πιό μεγάλη χαρά, είναι για μας που παρακολουθούμε από τα ΄μετόπισθεν΄παληούς και νέους μαθητές μας, να προχωρούν, να διεκδικούν, να ξετυλίγουν ιστορίες….Το πιό ευχάριστο: Ιστορίες να βρίσκουν το δρόμο τους σεναριακά, και ύστερα να ερμηνεύονται, να παίρνουν σάρκα και οστά από σπουδαίους ηθοποιούς, και να οδηγούνται σε βραβεία. Κάτω από αυτό το πρίσμα χαιρόμαστε για την επιτυχία του Αγγελου Κυρίτση και του Βασίλη Καλαμάκη- δύο ‘παλαίμαχων’ πλέον , των movies don’t grow on trees, που η γνωριμία τους στην ίδια τάξη, απέδωσε το ‘Κόφτο, το ρημάδι…!’ , όπως είναι ο πλήρης τίτλος του….

Μεγάλο μάθημα για όλους: το σωστό casting! Ο Ερρίκος Λίτσης έδωσε μια υπόγεια, ΄μπουφόνικη’ φιγούρα, απαλλαγμένη από υπερβολές, σχεδόν ‘θλιμμένη’ αλά Μπάστερ Κήτον, ευτράπελη φυσιογνωμία…..

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους…

Αλλά και στα υπόλοιπα παιδιά, που κάποια στιγμή ‘πέρασαν’ από τα χέρια μας….Τον αγαπημένο Γιώργο Φουρτούνη, που τόσους και τόσους συμμαθητές του βοήθησε, πριν πάρει ο ίδιος το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ της Δράμας!

Τον ‘σιωπηλό’  Αλέκο Σιπσίδη, που μετά το πολυβραβευμένο ‘Γάλα’ του, απέσπασε εύφημο μνεία για την ‘Ιρις’, τον Γιώργο Τελτζίδη και τον Ευθύμη Μιχελιουδάκη που διεκδίκησαν και πήραν την υποστήριξη του ‘Μικροφίλμ’, και περιμένουμε τις ταινίες τους…αλλά και όλους τους υπόλοιπους: τον Κώστα Φραγκούλη, τον Χρήστο Κυπαρισσόπουλο, τον Γιώργο Καστέλη, και τους …παληότερους…τον Δημήτρη Παπαθανάση, την Κατερίνα Γκιουλμιχελάκη, τον ‘τελειομανή’ Ανδριανό Χαλίλ, τον ‘πληθωρικό’ Νίκο Μαυροφόρο, τον Πέτρο Γκίκα,  τη Ρεβέκκα τη Βάρναλη και πολλούς άλλους που τους περιμένουμε…..

Υποσχόμαστε γρήγορο reunion…..και catch up…..για να ξανα-γνωριστούν επί της ουσίας…….

Πολλά Κουράγια για τη συνέχεια….

Από την movies don’t grow on trees….

Βαρβάρα Δούκα

Στάθης Παρασκευόπουλος

Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Αγάθη Δαρλάση

Μάκης Φάρος

Η συνέντευξη του Βασίλη Καλαμάκη στο http://flix.gr/articles/festibal-tainiwn-mikroy-mhkoys-dramas-kof-to-toy-b.html

Το trailer tης ταινίας:  http://www.dailymotion.com/video/xkpjmq_cut-yyyyyyy-yyyyyyyyy-trailer_shortfilms#from=embediframe

 

history

September 14, 2011

Movies don’t grow on trees was born on a winter’s night when a theatre director and a technocrat realised that the innocence in storytelling has been abducted by the notion that everything is a simple recipe made up of a few simple rules of what makes a good script…

H movies don’t grow on trees παρουσιάζει τον νέο κύκλο σεμιναρίων σεναρίου:

ΣΕΝΑΡΙΟ I – ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Κατά την διάρκεια του 10-εβδομάδων εργαστηρίου θα διδαχθούν οι βασικές τεχνικές για τη συγγραφή σεναρίου.
Από την σύλληψη της ιδέας, την δημιουργία των χαρακτήρων, το χτίσιμο της πλοκής, τον σχεδιασμό των σκηνών και των ρεαλιστικών διαλόγων, όλα τα επί μέρους στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση ενός σεναρίου.
Με την πρακτική καθοδήγηση τεχνικών ασκήσεων, την ανάλυση κλασικών ταινιών και την επικοδομητική κριτική των σεναρίων και εργασιών σας από καθηγητές και συμμαθητές, θα σας δείξουμε όλα όσα χρειάζονται για να μπείτε στον κόσμο του σεναρίου.

Το Σενάριο I είναι ιδανικό για όσους ενδιαφέρονται για μία ολοκληρωμένη και πρακτική εισαγωγή στις βασικές αρχές του κινηματογραφικού σεναρίου.

Ολιγομελή τμήματα.

Κόστος 300 ευρώ

ΣΕΝΑΡΙΟ II – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Το Σενάριο II απευθύνεται σε σεναριογράφους που έχουν παρακολουθήσει το Σενάριο I ή βρίσκονται στην διαδικασία συγγραφής του σεναρίου τους και είναι έτοιμοι να συζητήσουν όλα τα δομικά στοιχεία της συγγραφής, ούτως ώστε να πετύχουν την ανάπτυξη του.

Το 12-εβδομάδων εργαστήρι επικεντρώνεται στα “λεπτά” σημεία της συγγραφής ενός σεναρίου.

Θα διδαχθούν όλα εκείνα τα επαγγελματικά “μυστικά” με σκοπό να αναδειχθεί η ποιότητα του σεναρίου και να ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια του εργαστηρίου.

Αυτές οι δώδεκα εβδομάδες εργαστηρίου, σε εξαιρετικά ολιγομελή τμήματα, περιλαμβάνουν:

• Εργασίες τεχνικής ανάπτυξης του σεναρίου με λεπτομέρειες στην πλοκή, τους χαρακτήρες και τους διαλόγους
• Δραματουργικές συμβουλές και καθοδήγηση στα είδη, με παραδείγματα από τη διεθνή παραγωγή
• Δημιουργία ‘χάρτη’ για το σενάριο με στόχο την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου treatment
• Τεχνικές piching
• Εβδομαδιαίο σχολιασμό πάνω στα σενάρια όλων των συμμετεχόντων.

Κόστος 600 ευρώ

Για συμμετοχές, επικοινωνήστε στο mail: moviesdontgrowontrees@gmail.com στέλνοντας ένα μικρό βιογραφικό και τα πλήρη στοιχεία σας

LEON HERBERT ….back in town….

15-19 January 2010

Αγαπητοί φίλοι,

Η Movies Don’t Grow on Trees , με μεγάλη χαρά , παρουσιάζει ξανά, τον νέο κύκλο σεμιναρίων acting on camera για ηθοποιούς, και directing actors για σκηνοθέτες, με τον Άγγλο σκηνοθέτη και ηθοποιό, Leon Herbert , από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου 2010.

Μετά από την μεγάλη επιτυχία του πρώτου σεμιναρίου, που αποτέλεσε μια γνωριμία για ηθοποιούς και σκηνοθέτες, με τις πρακτικές τεχνικής μπροστά στην κάμερα, ο κατά κοινή ομολογία, εμψυχωτικός Leon Herbert, επιστρέφει για μία περαιτέρω εμβάνθυνση στα μυστικά της κάμερας.

Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί σε όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί η υποκριτική μπροστά στην κάμερα, παρέχοντας συγκεκριμένες πρακτικές τεχνικές για το πώς προσεγγίζει ο ηθοποιός το κείμενο, την αλληλεπίδραση με το φακό και τις ειδικές απαιτήσεις ενός γυρίσματος. Αντίστοιχα, πως πρέπει να συμπεριφερθεί ο σκηνοθέτης στον ηθοποιό, και συγκεκριμένες τεχνικές ούτως ώστε να εκμαιεύσει την καλύτερη δυνατή απόδοση πριν και κατά τη διάρκεια του γυρισμάτων. Επίσης , το σεμινάριο θα περιλαμβάνει οδηγίες προς ναυτιλομένους για να μην βουλιάξετε στα casting (και μικρές πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα “κλέψετε”… την σκηνή…. )

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι ηθοποιοί θα δουλέψουν μαζί με τους σκηνοθέτες  επιλεγμένες σκηνές και στο τέλος του σεμιναρίου όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να πάρουν ένα showreel με τις καλύτερες λήψεις τους.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Σκηνοθέτες – 17 ώρες

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

10-2: Εισαγωγικό μάθημα. Θεωρία. Η ενσυναίσθηση στην σκηνοθεσία.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

10-2 : Κοινό μάθημα. : Οι σκηνοθέτες διδάσκουν στους ηθοποιούς (και διδάσκονται..) πώς θα κατευθύνουν τις σκηνές βήμα προς βήμα..

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

10-2 : Κοινό μάθημα. Συνέχεια του μαθήματος του Σαββάτου. Επιπλέον, γύρισμα και πρόβες.

Τα πρωινά της Δευτέρας και της Τρίτης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ελεύθερη διαθεσιμότητα εκ μέρους των ηθοποιών, για τελειοποίηση των σκηνών, μοντάζ κάποιων γυρισμάτων που έγιναν, ούτως ώστε, να φτάσουμε στην …..

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

4-9 : Τελική αξιολόγηση. Γενικές κατευθύνσεις. Απαντήσεις στις ερωτήσεις.

Ηθοποιοί – 33 ώρες

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

4-9: Εισαγωγικό μάθημα.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

10-2 :Κοινό μάθημα με σκηνοθέτες –δουλειά με σκηνές

4-9:  Μόνον ηθοποιοί.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

10-2 :Κοινό μάθημα με σκηνοθέτες –δουλειά με σκηνές

4-9:  Μόνον ηθοποιοί.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

4-9 : Εμφαση στα κείμενα – Shooting.

Τρίτη 19 Ιανουάριου 2010

4-9 : Τελική αξιολόγηση. Γενικές κατευθύνσεις. Απαντήσεις στις ερωτήσεις.

Η διεξαγωγή του σεμιναρίου θα γίνει στους φιλόξενους, νεόδμητους χώρους της Δραματικής Σχολής Πρώτη Πράξη του Τάσου Χαλκιά -Πέτρας 2 και Καλτεζών στον Κολωνό [ Μετρό Στ. Λαρίσσης]

Η τιμή του σεμιναρίου είναι 110€ για τους σκηνοθέτες και 185€ για τους ηθοποιούς  Σε αυτήν την τιμή περιλαμβάνεται και το dvd-showreel με τις καλύτερες λήψεις από το σεμινάριο.

Αιτήσεις – Συμμετοχές :

Η επιλογή θα γίνει μετά από κατάθεση βιογραφικού στο mail:    moviesdontgrowontrees@gmail.com

Παρακαλούμε επειδή οι θέσεις για το σεμινάριο είναι εξαιρετικά περιορισμένες, η πρόθεση συμμετοχής να γίνει το αργότερο έως 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

interview – kathimerini

November 16, 2009

Μιά απροσδόκητη συνέντευξη του Στάθη Παρασκευόπουλου-συν-υπεύθυνου και ‘νονού’ της MODOGROT, [see our new arcticogram: MOviesn’t GRow On Trees] επ’ ευκαιρία του σεμιναρίου του Leon Herbert και την συνεισφορά της ΜΟDOGROT, στη δημιουργία του Drama Mini Talent-Lab. Τη ανα-δημοσιεύουμε σήμερα, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί, ένα πρώτο μανιφέστο του τι πιστεύουμε και προσδοκούμε…ENJOY!

 

Could you tell me a little bit about the history of “Movies Don’t Grow On Trees”? Who is behind it and what is your ultimate aim? What’s the thinking behind your name?

Movies don’t grow on trees was born on a winter’s night when a theatre director and a technocrat realised that the innocence in storytelling has been abducted by the notion that everything is a simple recipe made up of a few simple rules of what makes a good script…

We want our students to regain that sparkle in their eyes and feel confident in their stories…they need to work but not the way they think…

There is a notion in our readymade culture that everything will coming by simply saying I wish… It is work…to make a movie involves investment of time, belief in teamwork, arrogance, guts and if you don’t have money a streetsmart attitude. So No u cannot simply go and pick a movie from a tree …

What do you hope students/actors will get out of the process? What does “Movies Don’t Grow on Trees” offer that other places might not?

Falling in love with all their characters and giving them a life independently from themsleves. Killing them, raping them, until they are alive and most importantly interesting to the old lady that runs the store down the street.

We do not offer easy caresses but rather self realisation and consequence

Who usually comes to you for help? Ages, professions?

Everybody…specially hard working people..

Tell me about the Drama mini-talent lab. How did your collaboration with Leon Herbert come about?

Leon is the epitomy of the obsession we have with movies, acting, teaching… He writes he acts he directs he inspires…What more can one ask for….

On your site you have a category titled “Who we’re not”? What was the impetus for it?

Everyone promises and claims that they have a magical recipe … that their method is their best…that somehow a promise will be fulfilled…

We promise nothing … but a short film in the end…for those that persevere ….

Future plans for “Movies Don’t Grow on Trees”?

MOvies DOn’t GRow ON TRees

 

 

 

 

http://www.facebook.com/pages/vies-Dont-Grow-on-Trees/185824171054?ref=pymk&v=wall

fan box widget…..

<script type=”text/javascript” src=”http://static.ak.connect.facebook.com/js/api_lib/v0.4/FeatureLoader.js.php/en_GB”></script><script type=”text/javascript”>FB.init(“87b101cc65abbaceac57eba47b263b48″);</script><fb:fan profile_id=”185824171054″ stream=”1″ connections=”10″ width=”300″></fb:fan><div style=”font-size:8px; padding-left:10px”><a href=”http://www.facebook.com/pages/Movies-Dont-Grow-on-Trees/185824171054″>Μοvies Don't Grow on Trees on Facebook</a> </div>

 

 

 

…αρχίζουν 7 Νοεμβρίου ….

…επειδή οι ωραιότερες ιστορίες είναι αυτές που δεν γράφτηκαν ακόμα……..

Πληροφορίες: 6982452884

VIDEO POETICA WORKSHOPS by London Greek Film Festival (LGFF)
Sunday, 1 November 2009, 13.00-15.00
Surprise me!
How to verbalise a concept and transform it into a film that is worth making (script, direction, acting, production); a seminar of ideas, screenplays and intentions. The workshop includes a short time presentation of the ‘Movies don’t grow on trees’, an alternative training in film making; also a presentation of a short movie [ 15’] [ temporary title ‘The Caller’]- supported by mo. do.gr.on t. from the development till the final cut, by Bill Calamakis and some dramatized scenes from our scripts. Tutor: Barbara Dukas**.

http://www.videopoetica.com/

movies@bios

September 15, 2009

Movies don’t grow on trees  ….@ Bios !

                                                                                                Movies don’t grow on trees!

                                                                                                                         You have to make them!

Ωστε θέλεις να κάνεις ταινία;

Και αναρωτιέσαι τί χρειάζεσαι;

Χρειάζονται μόνον 24 ώρες από τη ζωή σου για να:

  • Γράψεις ένα σενάριο
  • Να μάθεις ότι χρειάζεται για να γυρίσεις μία ταινία
  • Να πραγματοποιήσεις  μία ταινία μικρού μήκους

Η  Movies don’t grow on trees…και το Πολιτιστικό Κέντρο Bios συνεργάζονται σε ένα εναλλακτικό τρόπο σπουδής και δημιουργίας στον οπτικοακουστικό χώρο.

Κάθε Σάββατο για τρεις ώρες και εφτά μήνες, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο, επαγγελματίες του κινηματογράφου θα ασχοληθούν αποκλειστικά μαζί σου και με το project σου. Απαντώντας στις απορίες σου, καθοδηγώντας τα βήματά σου, υποδεικνύοντας λεπτομέρειες που δεν είχες προβλέψει, βοηθώντας στην πραγματοποίηση της ταινίας σου.

 Οι ταινίες που θα προκύψουν από αυτό το ζωντανό εργαστήριο θα πάρουν μέρος σε ένα διήμερο διαδραστικό φεστιβάλ συνάντησης νέων καλλιτεχνών και επαγγελματιών από τον χώρο του κινηματογράφου.

 Από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Μάιο του 2010:

 Θα διδαχθείς συνολικά: 24 ώρες σενάριο (σεναριακή γραφή-δραματουργία-development)– 24 ώρες σκηνοθεσία (cinematography-διεύθυνση ηθοποιών-casting) – 24 ώρες creative process ( decoupage-light and sound design-art direction-στοιχεία παραγωγής-editing)

 Θα έχεις στη διάθεση σου 24 μέρες για να γυρίσεις και να μοντάρεις την ταινία σου και evaluation από όλους τους εισηγητές και δασκάλους του workshop, σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

 Eκτός όμως από τον χρόνο, χρειάζεσαι και :

Ξεκάθαρες Ιδέες

Ικανότητα να Ακούς και μετά να Kρίνεις

Αποφασιστικότητα να Δουλέψεις (Χμμμμ!)

 Movies don’t grow on trees!

 You have to make them!

 Είσαι έτοιμος λοιπόν να κάνεις την δική σου ταινία;

 Στείλε  τα στοιχεία σου, στο mail:  moviesdontgrowontrees@gmail.com  

                                                                   για να κατοχυρώσεις τη συμμετοχή σου.

 Δεν μας είναι αναγκαίο  το πλούσιο βιογραφικό σου, ή οι γραμματικές σου γνώσεις. Δε μας ενδιαφέρει αν αυτή θα είναι η 1η ή η 100ή σου ταινία.

 Σημασία για μας έχει μόνον  η σαφήνεια της επιθυμίας σου και η απόφαση σου να έχεις δική σου ταινία μέσα από μία δημιουργική διαδικασία.

 H Βαρβάρα Δούκα, ο Στάθης Παρασκευόπουλος, η Αγάθη Δαρλάση, ο Πάνος Κούτρας, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, ο Μάκης Φάρος και άλλοι επαγγελματίες του χώρου, θα ασχοληθούν με αυτήν την επιθυμία για να την κάνεις πράξη!

 Οποιεσδήποτε απορίες και λεπτομέρειες λύνονται ΣΥΝΤΟΜΑ   στο τηλέφωνο: 6982452884